Badmintonbolde
Badmintonbolde: fjerbolde og Mavis nylonbolde fra Yonex og Forza
Kvalitet kontra pris er det helt store spørgsmål når vi taler badmintonbolde. Men også de spillemæssige egenskaber har noget at skulle have sagt, hvordan er følingen ved net-spillet og hvordan er lyden i cut-slagene. Om du er til fjerbolde eller plastikbolde afgøre du selv, plastbolde holder 100 gange længere end fjerbolde, men giver ikke den samme føling og lyd som at spille med fjerbolde. Hos Sport-net.dk har vi valgt kun at have den bedste kvalitet i badmintonbolde. Derfor har vi mærkerne Forza og Yonex i vores sortiment. Det er begge hæderkronede badmintonproducenter der i høj grad ved hvad de har med at gøre og som sikre dig badmintonbolde i top kvalitet.
Det der afgøre holdbarheden på en badmintonbold er kvaliteten på fjerene og præcisionen på syningen og limningen. Der findes mange forskellige tykkelser, farvenuancer og længder af fjer på en gås. Derfor hænger pris og kvalitet altid sammen. Billige badmintonbolde er for det meste ikke en gang lavet af gåse fjer, men oftest andefjer som er billiger og knap så tykke som gåse fjer. Fjerbolde bliver efter produktion testet for hastighed og flugt, altså hvor stabilt de rotere i luften og om hastigheden på boldene i et rør afviger for meget. Der står simpelthen en maskine der skyder bolden med en bestemt kraft afsted og så sorteres badmintonboldene efter hvor de lander.
Fjerene
Man producere både fjerbolde af gåsefjer og andefjer, der har sågar været forsøg med hønsefjer, men de var for dårlige efter hønsene havde gået indelukket i bure i flere måneder. Gåsefjerene anvendes til de bedste fjerbolde af den simple grund at de er tykkere og mere robuste ende andefjer. Gåsen er jo en stor fugl og har derfor flere og tykkere fjer end en and har. Tykkelsen er vigtig fordi en badmintonbold skal kunne holde til at blive slået til mange gange i løbet af en badmintonkamp, men omvendt må fjerene heller ikke være så tykke at de knækker når der slås til dem. Det er hele tiden en balance at finde den rigtige tykkelse kontra fleksibilitet og derfor kan badmintonbolde fra det samme rør godt variere i kvalitet, simpelthen fordi de kan være en minimal forskel i tykkelse og kvalitet på fjerene på hver enkelt bold. Det samme kan ske på hver enkelt bold, hvis blot en fjer er svagere end de andre kan den ske at knække og så vil badmintonbolden miste balancen og begynde at snurre for hurtigt eller for langsomt, hvilket vil give dårlige spil forudsætninger.
Når man vælger fjer til badmintonbolde, så skal man vælge ud fra flere kriterier. Det vigtigste er at alle fjer til bolden kommer fra den samme side på de gæs man bruger fjer fra. Altså det skal enten være 16 fjer fra højre eller venstre vinge på fuglen. For at opnå den samme tykkelse og vægt i alle 16 fjer er det nødvendigt kun at bruge max 2 fjer fra samme fugle, hvis man bruger mere end 2 fjer fra samme vinge så bliver forskelen på stivhed, vægt og fleksibilitet for stor og der vil blive ubalance i bolden, eller en fjer vil knække imens de andre holder væsentligt længere.
Andefjer bruges til de lidt billiger bolde, men har faktisk de sidste par år bevæget sig længere op i ”fødekæden”, før var det først efter den ringeste kvalitet gåsefjer man begyndte at bruge andefjer. I dag ligger andefjerene faktisk på en 3-4 plads i holdbarhed og kvalitet. Dette skyldes at producenterne på grund af knaphed i gåsefjerene er begyndt at passe mere på andefjerene og behandler dem med større forsigtighed og giver dem nu de samme forberedende bade og rensninger som før kun var forbeholdt gåsefjerene. På denne måde behøver producenterne nu kun at anvende de lidt bedre fjer på gåsen og er nu ikke så afhængig af at kineserne spiser gæs hele året rundt og i stadig stigende mængder. Hvordan laves badmintonbolde? Det kan du se herunder i denne lille video fra verdens største fjerbold producent DH shuttelcock
Flugten og rotation
I løbet på en pistol eller et gevær er der små riller som er snoet som en spiral for at få kuglen til at rotere når den forlader pistolden. Dette gør man for at kuglen skal få en stabil bane og man rammer det man sigter efter. Det samme gælder for fjerbolde, som snurre runde med uret når du skyder til den. Hvis badmintonbolden snurre for hurtigt rundt kan den lave en krølle på sig selv og fx pludseligt svinge til den ene side eller op og ned. Rotere den for langsom vil den stoppe op i luften og ændre retning ved den mindste påvirkning af vind. Derfor er det super vigtigt at producenten tjekker for rotationshastigheden når boldene prøves på fabrikken. Det der bestemmer om en badmintonbold snurre for hurtigt eller for langsomt er vinklen på fjerene i forhold til hinanden, hvis de er for åbne i forhold til hinanden snurre bolden for hurtigt og er de for lukkede så kan der ikke cirkulere luft mellem fjerene og derved få den til at rotere.
Samtidigt er det vigtigt at balancen i bolden også er helt perfekt. Hvis der sidder 2 tunge fjer i forhold til de andre fjer som er brugt til bolden sammen, så bil det få vægten til at forskyde sig og få bolden til at rotere skævt. Måden man måler om en bold rotere korrekt på er ved at pege på den med en lacer når den flyver i luften, hvis der på noget tidspunkt sker det at lacer punktet er fjerene i stedet for proppen, så er det fordi der er en vægtforskydning i boldens balance som får den til at rotere skævt.
Proppen
På top fjerbolde og nylonbolde er proppen lavet af 3 lags natur kork. Kork er et blødt materiale og derfor bliver man nød til at ligge det i flere lag, så strukturen bliver forskudt. Hvis ikke man forskyder strukturen bliver proppen for blød og vil derfor blive deform og ødelægge boldens bane. Da kork er forholdsvis dyrt og der bliver mindre og mindre af det, så laver man på de lidt billiger bolde 2 lags kork, som så ikke holder faconen så godt som 3 lags kork. Og til sidst laver man til langt de fleste bolde en syntetisk kork som består af et skummateriale, som har den samme konsistens som kork, men dog mere ensartet hvad angår struktur, så det ikke er nødvendigt at ligge det i lag. Følingen er dog en smule bedre på naturkorken og det er også derfor man fortsætter med at bruge naturkork i top fjerboldene.
Uden på korken er proppen beklædt med hvidt gedeskind, som er afsluttet med et smalt stykke tape af enten grøn, sort eller blå nuance. Dette lille stykke tape er yderst vigtigt for ellers bliver bolden meget svær at se, især når den hænger i luften under en lampe eller i en hal hvor loft eller væge har en meget lys farve. At proppen er beklædt med gedeskind gælder kun for top badmintonbolde, gedeskindet er en smule blødere end det kunstige plast skind som anvendes på de billige bolde og derved bliver det nemmere for strengene i ketcheren at gribe fat i skindet på de dyrere bolde. Det bedre greb i bolden er især vigtigt i net-spillet og ved drop og cut. Det er svært at sige om den almindelige badmintonspiller kan mærke forskel på om det er naturkork 2, 3 lages eller syntetisk, men en tin er sikkert og det er at top-spillerne kan mærke stor forskel og det er også derfor de benytter de bedste bolde.
Fugtighed og fjerbolde
Men nok den vigtigste ting hvad angår holdbarhed på fjerbolde er hvordan de bliver opbevaret. Hvis fjerene på badmintonbolden er tørre så knækker de nemmere. Derfor har stort set alle badmintonklubber i dag et fugtskab der sørge for at fjerboldene er fugtige og derved smidige, så bolden holder længere. Du kan selv opnå vesenlig længere holdbarhed på dine badmintonbolde ved at dampe dem. Du bringer simpelthen en gryde vand i kog eller en elkedel. Fjerner enderne på røret med fjerbolde og holder røret med fjerbolde lodret over dampen. Det gør du i 4sek for hver ende og sætter så propperne i igen.
Derefter skal boldene stå i 4-5 dage for at absorbere fugten. Når fjerboldene har stået kan du tage dem med ud og spille. Det kan være en god ide at gentage processen hvis du ikke får brugt alle badmintonboldene på en gang. Da fugten lige så stille fordamper når røret er åbent. Undersøgelser har vist at man kan spare op til 50% på boldforbruget ved at fugte fjerboldene korrekt, så det er værd at gøre sig lidt umage med opbevaringen af dine badmintonbolde.
Nylonbolde
Som et alternativ til fjerbolde findes der også nylon badmintonbolde. I stedet for fjer har man her lavet en form for krave, som er sat fast på proppen på samme måde som stilkene på fjer. Der hvor der så skulle være selve fjeren er der lavet en tæt ring af tynd nylon hvor der er lidt lufthuller i. Lufthullerne er lavet så bolden får en jævn rotation lige som en fjerbold. Nylon badmintonbolde holder 100 gange længere en fjerbolde, men har dog deres begrænsninger i lyd, føling og præcision. Så det er kun hvis man ikke går så meget op i badminton man anvender nylonbolde, eller fordi det bliver for dyrt med fjerbolde. Vores guide til fjerbolde kan være god læsning, hvis du ønsker lidt mere viden omkring badmintonbolde: Badmintonbolde guide
Alt det andet udstyr
Når du skal på banen for at spille er det ikke kun bolden der betyder noget men også i høj grad alt det udstyr du har mulighed for at vælge ud fra dine specifike behov og forudsætninger. Her tænker vi på badmintonsko, som skal sørge for du kommer hurtigt og skadesfrit rundt på banen. Det er også din badmintonketcher der har stor indflydelse på hvor hårdt du kan sende fjerbolden over til din modstander og sætte ham eller hende under pres. Og sidst men ikke mindst din badmintontaske, som skal have plads til alt det udstyr du har med til kamp og træning. Hos Sport-net.dk sætter vi en ære i at have et bredt udvalg af badmintonsko, badmintonketcher og badmintontasker og du er derfor garanteret at du her finder lige nøjagtig det udstyr der kan løfte dit spil til nye højder. Vi har som den eneste specialbutik inden for badminton 30 dages tilfredshedsgaranti på badmintonketcher og badmintonsko, hvilket giver dig mulighed for at teste dit udstyr i 30 dage og er det ikke det rigtige for dig, så bytter vi det til noget der er mere optimalt ud fra dine erfaringer. Hvad angå badmintontasker, så er det vigtigt du vælger ud fra hvormeget udstyr du skal have med i din badmintontaske.